Koffein – Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható a különböző energia- és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, csokiban, valamint a guaranát tartalmazó italokban is.

A koffein élénkítő hatásáról már mindenki hallott. A Föld lakosságának mintegy 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja, ezért is kerültek az egészségünkre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatások előtérbe.

Koffein a mindennapi neve az 1,3,7-trimetilxantinnak. A koffein szó a német kaffee és a francia café szóból származik, mindkettő jelentése kávé. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik.

Befolyásolja a hangulatunkat, az állóképességünket, az agyi vérellátottságot, az emésztőrendszerünk működését.

A koffein természetes formájában (levél, mag, termés) mintegy 60 növényben megtalálható. Leggyakoribb forrása a kávé, a tealevelek, kakaóbab, kólanövény. Az élelmiszeripar ezeket használja fel.

A koffein túladagolás tünetei és következményei

A mérsékelt koffeinfogyasztás napi 130-300mg-ot jelent, míg a koffein túladagolásról a napi 600mg fölötti fogyasztásnál beszélhetünk.

A koffein túladagolás hányingert, émelygést, hányingert, hasmenést, szédülést, és gyakori vizelési ingert okoz. A koffein függőséget okoz, oly mértékben, hogy mérsékelt fogyasztás utáni megvonás is fejfájással, émelygéssel, ingerlékenységgel, csökkent koncentrációs készséggel és akár depresszióval is járhat. Ezek a tünetek az első 20-48 órában a legerősebbek, de akár egy hétig is tarthatnak.

A koffein túladagolás emésztési és szív-és légzési zavarokat okozhat. Ez azért is veszélyes, mert számos sportital igen magas dózisban tartalmaz koffeint (egyeseknél az ajánlott napi bevitel által több mint 500mg koffeint juttatunk a szervezetbe!)

 

Koffein teából, kávéból, energiaitalból, gyógyszerből, guaranából

Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz.

Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40 mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tablettánként. A kóla is tartalmaz koffeint 9-10 mg/100 ml mennyiségben, számos energiaitalban pedig nagy mennyiségben található.

A guarana a Poullinia cupana var sorbilis növény magjából készül, és természetes koffein tartalma 5 százalék körüli. Általában ginsenggel kombinálják, így növelve a hatást.

Azok számára, akik ezeket a sportitalokat fogyasztják, fontos, hogy csökkentsék a más forrásokból származó napi koffeinbevitelt. Ellenkező esetben könnyen koffeinmérgezést kaphatnak.

Ennek tünetei a hányinger, hasmenés, rendellenes szívverés és légzés, szédülés, idegesség, ingerlékenység és gyakori vizeletürítés. Ezek a tünetek mérsékelt mennyiség fogyasztásánál akkor is jelentkeznek, ha valaki nincs hozzászokva a koffeinhez. A mozgáshoz túl sok energiaitalt fogyasztóknál a hétvégén és ünnepnapokon szintén elvonási tünetek észlelhetőek.

 

forrás:

Cs. K. fordító, Lektorálta:
Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász

Posted in Egyéb.