A miskolci kempo klubnál nincs üresjárat

 
Pálfalusi Attila 2. danos kempo mester a helyi tv kamerájának mutatta be a Borsod Kempo SE-nél folyó edzésmunkát.
 
A 2013 óta működő miskolci klubnál három korosztályban zajlanak az edzések, a Borsod Kempo SE sportolóit az idei, kaotikus év sem zökkentette ki a megszokott ritmusból. A klubot vezető Pálfalusi Attila a Miskolc TV-nek mutatta be a klubot jellemző családias szellemiségét és adott betekintést egy edzésbe.
 
A sportoló az előtte álló kihívásokra a legmodernebb eszközöket is segítségül hívja, a videó második felében Dr. Oláh Csaba miskolci orvos mutatja be a lézerkezelések jótékony hatásait a küzdősportokban érdekelt sportolók felkészülésének támogatására.
 
 
 
 

Borsod Kempo új kisfilm :)

Borsod Kempo 2018 kis film

Sziasztok!Osszátok és nézzétek meg legújabb kis filmünket Várunk mindenkit szeretettel!!Osu

تم النشر بواسطة ‏‎Borsod Kempo SE‎‏ في الأربعاء، ١ أغسطس ٢٠١٨

Központi Edzőtábor Felsőtárkány 2018

Idén is 400 harcos vonult fel a már jól megszokott felsőtárkányi edzőtábor helyszínére. A tábort népes Dan vizsga is kísérte az egész hét folyamán. Ebben az évben nagyot lépett előre a szövetségünk a tábor infrastruktúráját illetően, hiszen 600 nm tatamizott rendezvénysátorral bővült a meglévő két külön tatamizott helységünk. A harcosok napi 3 edzésenvettek részt. A reggeli megmozdulásokat javarészt az erősítő illetve nyújtó, rehabilitációs edzések képviselték. A délelőtti és délutáni edzések pedig versenyspecifikus, fegyveres és pusztakezes önvédelemre épültek. A kempokák ezen felül vizsgafelkészítő foglalkozásokon vettek részt, ahol tovább csiszolták tudásukat a szombati egész napos számonkérésre. A szombati vizsga különösen emlékezetesnek bizonyult, mivel népes dan vizsgázó csapat gyűlt össze erre a megmérettetésre, akik a vizsgaküzdelmeiket és töréseiket a többi vizsgázó jelenlétében folytatták le.

Koffein – Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható a különböző energia- és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, csokiban, valamint a guaranát tartalmazó italokban is.

A koffein élénkítő hatásáról már mindenki hallott. A Föld lakosságának mintegy 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja, ezért is kerültek az egészségünkre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatások előtérbe.

Koffein a mindennapi neve az 1,3,7-trimetilxantinnak. A koffein szó a német kaffee és a francia café szóból származik, mindkettő jelentése kávé. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik.

Befolyásolja a hangulatunkat, az állóképességünket, az agyi vérellátottságot, az emésztőrendszerünk működését.

A koffein természetes formájában (levél, mag, termés) mintegy 60 növényben megtalálható. Leggyakoribb forrása a kávé, a tealevelek, kakaóbab, kólanövény. Az élelmiszeripar ezeket használja fel.

A koffein túladagolás tünetei és következményei

A mérsékelt koffeinfogyasztás napi 130-300mg-ot jelent, míg a koffein túladagolásról a napi 600mg fölötti fogyasztásnál beszélhetünk.

A koffein túladagolás hányingert, émelygést, hányingert, hasmenést, szédülést, és gyakori vizelési ingert okoz. A koffein függőséget okoz, oly mértékben, hogy mérsékelt fogyasztás utáni megvonás is fejfájással, émelygéssel, ingerlékenységgel, csökkent koncentrációs készséggel és akár depresszióval is járhat. Ezek a tünetek az első 20-48 órában a legerősebbek, de akár egy hétig is tarthatnak.

A koffein túladagolás emésztési és szív-és légzési zavarokat okozhat. Ez azért is veszélyes, mert számos sportital igen magas dózisban tartalmaz koffeint (egyeseknél az ajánlott napi bevitel által több mint 500mg koffeint juttatunk a szervezetbe!)

 

Koffein teából, kávéból, energiaitalból, gyógyszerből, guaranából

Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz.

Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40 mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tablettánként. A kóla is tartalmaz koffeint 9-10 mg/100 ml mennyiségben, számos energiaitalban pedig nagy mennyiségben található.

A guarana a Poullinia cupana var sorbilis növény magjából készül, és természetes koffein tartalma 5 százalék körüli. Általában ginsenggel kombinálják, így növelve a hatást.

Azok számára, akik ezeket a sportitalokat fogyasztják, fontos, hogy csökkentsék a más forrásokból származó napi koffeinbevitelt. Ellenkező esetben könnyen koffeinmérgezést kaphatnak.

Ennek tünetei a hányinger, hasmenés, rendellenes szívverés és légzés, szédülés, idegesség, ingerlékenység és gyakori vizeletürítés. Ezek a tünetek mérsékelt mennyiség fogyasztásánál akkor is jelentkeznek, ha valaki nincs hozzászokva a koffeinhez. A mozgáshoz túl sok energiaitalt fogyasztóknál a hétvégén és ünnepnapokon szintén elvonási tünetek észlelhetőek.

 

forrás:

Cs. K. fordító, Lektorálta:
Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász

Edzőtábor, Övvizsgák

Borsod Kempo Se tagjai nehéz héten estek át(06.29-07.04)
14 edzés és egy egész napos övvizsgát teljesítettek.
Gratulálunk nekik tovább sok sikert!

Pálfalusi Attila 2.kyu
Pálfalusi Viktor 7.kyu
Witmann Bence 8.kyu
Konczvald István 9.kyu
Szedlák Csaba 9.kyu
Kocsis Ábel 9.kyu

11666301_980557445308723_8237870962801047665_n

2015.05.23 OB

11295731_956809361016865_3365045031318519573_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hétvégi Országos bajnokság eredményei:

Pálfalusi Attila 3 ezüst érem(Gi, No-Gi, formagyakorlat)

Visnyovszky Gergely ezüst, Bronz (Gi, B-full)